Consiliul Raional Сălărași

PAGINA OFICIALĂ

La data de 27.06.2018, aproximativ la ora 930,  în or. Durlești,  mun. Chișinău, str. Eremei Stratan, lotul nr.83,  a avut loc un caz de electrocutare cu Gheorghe Grădinari, anul nașterii 1986, soldat cu decesul acestuia.

1. Circumstanţele accidentului

La executarea lucrărilor  de betonare  a unui gard,  pătimitul  Gheorghe Grădinari împreună cu încă o persoană utilizau o autobetonieră de tip „Renault Premium”, dotată cu pompă de beton. Lucrările se executau în zona de protecție a LEA 10 kV (nemijlocit sub conductoarele liniei), în deschizătura pil. 24/3-24/4 a fid. nr.13, PDC-18.

Autobetonieră a fost amplasată   în zona de protecție a LEA contrar prevederilor art.18, lit.a) a Regulamentului cu privire la protecția rețelelor electrice (cu ignoranța totală),  care prevede că  „la utilizarea mecanismelor pentru îndeplinirea lucrărilor în zonele de protecție a rețelelor electrice agenții economici și persoanele fizice sunt obligate să coordoneze cu ÎRE, cel puțin cu 12 zile până la începerea lucrărilor, data, condițiile și modul de realizare a acestor lucrări, care vor asigura integritatea rețelelor electrice”.

În urma manevrării manuale a furtunul betonierei, accidentatul s-a apropiat cu furtunul la o distanță inadmisibilă  de conductorul marginal a LEA-10 kV, provocând un arc electric, care  a străpuns spațiul aerian dintre conductor și furtun, fiind electrocutat mortal.

 Ajutorul  de resuscitare acordat de colegul de lucru, nu s-au încununat cu succes.

2. Cauzele accidentului

  • lipsa cunoştinţelor elementare din partea  celor implicați în lucrările de betonare,  privind pericolul ce-l prezintă curentul electric, mai ales în locurile cu pericol sporit de electrocutare;
  • amplasarea casei și a gardului în zona de protecție a LEA-10 kV, direct sub conductorii LEA-10kV;
  • încălcarea prevederilor  art.18 al Regulamentului cu privire la protecția rețelelor electrice.

Raionul Călărași în imagini

Consiliul raional Călărași © 2014. Toate drepturile rezervate.
or.Călărași, str. Biruinței 1, e-mail:consiliu@calarasi.md